donderdag 19 november 2015

Het jaar van Novak Djokovic

2015, Het jaar van Novak Djokovic

Navak Djokovic 2015

Inleiding

Het is jullie vast niet ontgaan, Djokovic die prijs na prijs binnen sleept dit tennisjaar. Zijn coach noemde het zelfs het beste tennisjaar ooit gespeeld(lees hier). Daar kun je het mee eens zijn of oneens, maar voordat we om jullie mening vragen gaan we eerst eens kijken hoe het jaar er voor Novak Djokovic uitzag.

jan 2015 - nov 2015

Januari
Hij begon in januari gelijk met het binnenslepen van zijn 8e Grand Slam titel.

Februari
Februari begon voor Djokovic goed met het winnen van zijn 5e Austalian Open. Dit was tevens een record voor de Open Era. Later in de maand speelde hij het ATP 500 tournooi in Dubai, hier bereikte hij de finale, maar verloor uiteindelijk van Roger Federer.

Maart
Djokovic hoefde niet lang te wachten op een revanche met Federer. Ze speelden eind maart nog eens tegen elkaar in de finale van het ATP Masters 1000 toernooi in Indian Wells. Deze pot werd door Djocovic gewonnen in slechts 2 sets.

April
In April won hij maar liefst 2 titels, de ATP masters 1000 en de ATP in Monte Carlo. Dit zorgt ervoor dat hij weer 2 nieuwe record behaalde, namelijk 'de enige tennisspeler die de eerste drie ATP masters 1000 toernooien van het jaar won' en hij werd ook 'de eerste speler die het driemaal lukte om de winst te pakken op de toernooien Indian Wells en Miami in één seizoen'.

Mei
In mei liet Djokovic de Madrid masters schieten, maar won daarna de finale in Rome tegen Roger Federer. Deze zege zorgde ervoor dat hij het record van meeste ATP zeges over nam van de Zwitser, namelijk Federer 23: Djokovic 24. Eind mei speelde hij op Roland Garros een uitstekend toernooi, maar in de finale schoot hij net tekort en verloor van Stanislas Wawrinka. Dit zorgde ervoor dat hij zijn derde Career Slam niet gehaald had.

Juli
5 Weken na zijn verlies in de Roland Garros finale kon Djokovic een nieuwe zege op zijn naam schrijven, hij won namelijk de Grandslam van Wimbledon.

Augustus
Augustus was een maand waarin Djocovic in 2 finales net iets tekort schoot. Hij verloor in de finale van het ATP-toernooi van Montreal/Toronto van Andy Murray en later die maand verloor hij de finale in Cincinnati van Roger Federer in 2 sets.

September
De US open die eind Augustes van start ging mocht Djokovic in september voor zijn 2e keer op zijn naam zetten, hij won hier in de finale van Federer met 4 sets. Met het behalen van deze titel stelde hij zijn nummer 1 positie in de ATP-ranking veilig voor 2015. Hij stal ook opnieuw een record van zijn zwitserde rivaal Federer, namelijk het meeste aantal ATP-ranking punten. Djokovic stond namelijk op 14 september al op een punten aantal van 16.145.

Oktober
In oktober versloeg hij Rafael Nadal in de finale van het ATP toernooi in Peking. Gevolgd door de zege op het ATP toernooi in Shanghai. Deze toernooien won hij beide zonder ook maar één set weg te geven. Zijn ATP-ranking punten gingen hierdoor nog verder omhoog en brak daardoor het record van meeste punten voorsprong op de nummer 2, op het moment is dat Andy Murray.

November
22 November wint hij in de finale van de ATP world tour van Federer in 2 sets.

Tot slot

Met het winnen van de ATP world tour heeft Novak zijn seizoen afgesloten. Er is geen discussie over mogelijk dat deze nummer 1 van de wereld een top jaar heeft gehad. Maar de vraag is: 'is het nu het beste tennisjaar ooit gespeeld?'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten